Elkövettem párszor azt a "hibát", hogy helyből dupla adagnak álltam neki. Ezzel csak az a probléma, hogy addig esszük, amíg el nem fogy, mert annyira finom
Baráti összejövetelekhez, legyen az szülinap vagy szilveszter, nagyon jó választás, mert rettenetesen kiadós.
Hozzávalók (4 főre):
2 paradicsom
1 paprika
2 főtt tojás
5 dkg füstölt hús, pl sonka (de sima parizerrel is finom, sőt, elkészítettem már egyszerű főtt hússal is)
5 dkg füstölt sajt - edamival a legjobb
fél fej hagyma - lehet lila is, a színe miatt
1 nagy pohár natúr joghurt
fél zacskó tészta - fodros kockatészta vagy rizstészta
só
Az öntethez 3 evőkanál majonéz, 2 kiskanál citromlé, 1 kiskanál mustár, 1-2 gerezd apróra vágott fokhagyma és fél kiskanál bors.
Elkészítés:
A tojásokat alaposan megmossuk és annyi vízben, hogy ellepje, fedő alatt egy csipet sóval feltesszük főni. A tésztának vizet forralunk, amíg készül megmossuk a zöldségeket és összekeverjük az öntet hozzávalóit.
A forrásban lévő vízbe tesszük a tésztát egy kiskanál sóval - olajat most ne tegyetek hozzá! A zöldségeket, a sajtot és a húst nagyjából egyforma kockákra vágjuk, hogy ízlésesen nézzen ki. A tojásokról leöntjük a vizet - mire készen vagy a zöldséggel, garantáltan keményre fő - hideg vízzel hirtelen lehűtjük. A tésztát is leszűrjük, egy nagy tálba tesszük, amiben szeretnénk a salátát tálalni és még a többi hozzávaló is belefér. Számolj rá annyit, hogy keverni is tudd, tehát, kb. az edény 2/3-a legyen tészta! Ráöntjük a tésztára a joghurtot, így nem tapad össze, és alaposan összekeverjük. A tojásokat megpucoljuk, szintén felkockázzuk és a zöldségekhez tesszük. Összekeverjük a zöldségeket az öntettel, aztán az egészet belekeverjük a tésztába. Fél-egy órára hűtőbe kell tenni, hogy jól összeérjen, aztán hidegen nagyon finom.
Lefedve nagyjából két napot kibír, de nem szokott addig maradni belőle... smile hangulatjel