A gombóchoz:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg hosszúszemű rizs
10 dkg vaj
2 tojás
1 l zöldség alaplé
1 dl fehérbor (elhagyható)
olívaolaj
só, bors
1 csomag minimozzarella golyó
A mártáshoz:
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 nagy üveg paradicsomsűrítmény
bazsalikom
olívaolaj
só, cukor
1 evőkanál keményítő
1 dl víz
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
A vöröshagymát az olívaolajon megpirítjuk, majd összepirítjuk a fokhagymával. Ha szeretnénk tenni bele fehérbort, akkor most adjuk hozzá és addig főzzük, amíg el nem fő a leve. Rátesszük a rizst és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és készre főzzük. Amikor a rizs megpuhult és felvette az alaplevet, belekeverjük a margarint és a két tojást. Ezután célszerű kézmelegre hűteni.
A mártáshoz a hagymát és a fokhagymát olívaolajon megpirítjuk, beletesszük a paradicsomot és a víz felét, megsózzuk, adunk hozzá egy kiskanál cukrot és ugyanennyi bazsalikomot. Összeforraljuk, össze is turmixolhatjuk. A keményítőt a fél deci vízben feloldjuk és hozzákeverjük a mártáshoz, folyamatos keverés mellett besűrítjük.
A rizsből gombócokat formálunk, mindegyiknek a közepére egy-egy mozzarellát teszünk (ha túl nagynak találod, lehet fél mozzarella is). Panírozzuk a gombócokat, majd forró olajban szép aranybarnára sütjük. Paradicsomos mártással leöntve tálaljuk.