Lisztérzékeny fiatalok + Budapest, ahol minden sarkon árad a pizza illata és "csak" 200 Ft, stb.
Ha nem lenne kb. ugyanennyi gyros-os, valószínűleg nagyon sok időt töltöttem volna a sürgősségin ^^"
Így, egy év után, rászántam magam, hogy megpróbálkozom itthon az elkészítéssel, ha már a kelt tésztákkal és a kenyérsütéssel hadakozom, ez is bőven belefér.
Hozzávalók (1 gáztepsi, nálunk 4 fő):
tészta:
40 dkg liszt (30 dkg kukorica liszt, 10 dkg rizsliszt)
1 bögre langyos víz (plusz amennyit még felvesz)
1 csomag instant élesztő (ez nekem jobban bevált a gluténmentes lisztekhez)
2-3 evőkanál olaj (legjobb olívaolajjal)
1 kávéskanál só
Elkészítés:
A liszteket, élesztőt és a sót elkeverjük. Hozzáadjuk a vizet, alaposan összegyúrjuk a tésztát. Hozzáadjuk az olajat és elkeverjük. A liszt hamar felveszi a vizet, ha szükséges még, apránként (harmad vagy fél bögre) adjuk hozzá a többit.
Ha kukoricaliszttel dolgozunk, nem fog úgy összeállni, mint a búzalisztes tészta, törik, ha tetszik, ha nem tetszik. Akkor lesz "jó", amikor a tészta már nem teljesen száraz, a kezünkről szépen leválik. (Annyi víz nem kell neki, hogy ragadjon, egy kanál rizsliszttel tudjuk javítani a túlvizezést, de próbáljuk meg elkerülni.)
A gáztepsire sütőpapírt vágunk, a tésztát amilyen egyenletesen tudjuk, rásimítjuk a papírra. Mivel törik/szakad, a nyújtás sajnos nem igazán megoldható...
Megkenjük az alappal, rátesszük a feltéteket, a reszelt sajtot.
180 fokon, ha lehet alul-felül sütésen tűpróbáig (25-30 perc, a tészta vastagságától függ) sütjük.
Ha már pizza, íme a két "titkos" alap receptem is grin hangulatjel
Paradicsomos alap:
3 evőkanál házi paradicsomsűrítmény vagy 1 nagyobb paradicsomkonzerv
1 kiskanál cukor (ez elveszi a paradicsom savanykás/kesernyés mellékízét)
fél kiskanál oregano
fél kiskanál bazsalikom
fél kiskanál kakukkfű
(ezek ízlés szerint változtatható mennyiségben, helyettesíthető a fűszerkeverékkel, de a friss a legjobb. Ok, nincs mindenkinek otthon cserepes fűszere...)
1-2 csipet só
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
2 kiskanál olívaolaj (előtte érdemes megkóstolni smile hangulatjel )
Kapros-tejfölös alap:
(ez az, amiről a vendégeim nem tudják, hogy micsoda, csak, hogy finom XD):
3 evőkanál tejföl
1-2 csipet só
1 kiskanál kapor (nálam néha több)
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
2 kiskanál olívaolaj
Update:
Ha valami könnyen kezelhetőt szeretnél, vagy nem szeretsz a lisztekkel vacakolni, keress a boltokban kukorica LEPÉNYLISZT-et. Nekem nagyon bevált, és árban is ott van, ahol a többi liszt.