Sós-magvas kocka és változatai:
Az eredeti recept Kovácsné Oszlánczki Judit csodálatos szakácskönyvében található. Elkészítése roppant egyszerű, gyakorlatilag csak keverni és nyújtani kell, viszont a kettő között pihen egy bő órát. Gyorsan megsül és a tapasztalatok szerint pont olyan gyorsan el is fogy.
Alább az itthon továbbkísérletezett ízesítéseket szeretném megmutatni.
Hozzávalók:
16 evőkanál* rizsliszt
5 ek kukoricaliszt
1 csomag (nálam 100 g) burgonyapehely (170 Ft-ért vette a sarkon)
1,5 ek só
3 ek margarin
2 tojás
1 nagy tejföl
1 csomag sütőpor
1 dl tej (+ amennyit felvesz, én egy picit tettem még bele)
Ízesítőnek:
2 ek lenmag +2 ek szezámmag VAGY
- reszelt sajt a tetejére
- 1 kiskanál tört chilipaprika + 1 ek csemege pirospaprika
- egy marék apróra vágott metélőhagyma
(szeretnénk kipróbálni, hogy burgonyapehely helyett főtt krumplival milyen lesz a tészta, de ez csak terv)
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját és a többi hozzávalót alaposan összekeverjük-gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük egy bő órát, majd kb. egy centi vastagra nyújtjuk és felkockázzuk (késsel vagy pizzavágóval, vagy ami kéznél van). Sütőpapírra tesszük, megkenjük a felvert tojásfehérjével és 180 °C-on 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Majdnem úgy fogyott, mintha keksz lett volna :D Csak némiképp laktatóbb :)
|