Ha nyár, akkor
Lángos :)
Lássuk az alapreceptet, amit nagyon könnyen el tud bárki készíteni.
Hozzávalók:
1 kg liszt (gluténmentes: fele rizs, fele kukoricaliszt, vagy használhatsz gluténmentes lisztet)
1 élesztő
1 dl tej
1 evőkanál cukor
víz (nekem kb fél liter kellett)
fél evőkanál só
olaj a kisütéshez (Bő olajban sül, edénytől függően ez negyed vagy fél liter is lehet. Az olajat használat után hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le, a tiszta része még egy ételhez használható.)
Elkészítés:
A tejet kissé megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut, előkészítjük a lisztet, a sót beleszórjuk (érdemes az edény falához, körben, mert kicsit meg tudja "ölni" az élesztőt). Az élesztőt és a megmaradt tejet a liszthez öntjük, összedolgozzuk, majd több lépésben hozzáadjuk a vizet. Közben folyamatosan dagasszuk a tésztát és ne legyen túl folyós! Az a jó, ha szépen összeáll, elválik a kezünktől és az edény falától is. Néhány perc alatt kész :) Egy órát pihentetjük, kelesztjük.
Egy magasabb falú edényben az olajat felforrósítjuk. Előkészítünk egy kisebb tál vizet. A tésztánkat átgyúrjuk és nedves kézzel formázzuk meg a lángosainkat. Az edény és a lángos méretétől függően egyet vagy többet is süthetünk egyszerre (kezdőknek a kb. tenyérnyi méretűeket ajánlom, mert könnyebb vele bánni). Amikor ez egyik fele elkészült, csipesszel vagy villával megfordítjuk és készre sütjük. Szalvétára vagy papírtörölközőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívjuk róla.
Tejföllel, sajttal, fokhagymával, bármivel finom (még lekvárral is XD).
Káposztás lángos
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tojás
fél csomag élesztő
1 dl tej
fél evőkanál cukor
fél evőkanál só
1 nagy kefír
negyed (kis) káposzta (végeredményben kb 20 dkg reszelt káposztára lesz szükségünk)
só, bors a káposztához
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A káposzta felső leveleit leszedjük, ha tudjuk, a torzsát kivágjuk. Kis lyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk alaposan sóval. Kicsit várunk vele, míg levet ereszt, akkor alaposan kinyomkodjuk. Kevés olajon a káposztát megpirítjuk, borssal ízesítjük. Amikor piros, félretesszük. A tejet kissé megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut, előkészítjük a lisztet. Beletesszük az élesztőt és a visszamaradt tejet, a kefírt, a tojást és a sót. Összedolgozzuk és alaposan átdagasztjuk. Hagyjuk kelni kb. fél órán át.
Az olajat felforrósítjuk és előkészítünk egy tál vizet. A tésztát min. nyolc részre osztjuk (mennyi lángost szeretnénk), a káposztát ugyanannyi részre szedjük.
Veszünk egy adag tésztát, kissé szétnyújtjuk rátesszük a káposztát, félbehajtjuk és összedolgozzuk. Vizes kézzel dolgozzunk, akkor nem tapad rá a tészta. Forró olajban kisütjük, amikor az egyik fele kész, megfordítjuk.
Tejföllel, sajttal tálaljuk.
Kefíres lángos
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1,5 kis pohár kefír
2 tojás
fél evőkanál só
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 evőkanál cukor
olaj a sütéshez és a szaggatáshoz
Elkészítés:
A tejet megmelegítjük, a cukrot elkeverjük benne és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszet előkészítjük, maj beletesszük a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, a kefírt és a sót. Összedolgozzuk, ha szükséges, egy kis kefírrel vagy vízzel tudjuk még könnyíteni. A tésztát három órán át pihentetjük.
A sütéshez felforrósítjuk az olajat. Egy nagyobb tálban vizet, egy kis edényben olajat készítünk ki. A tésztánkat olajos kanállalszaggatjuk és vizes kézzel nyújtjuk. Amikor egy egyik fele pirosra sült, megfordítjuk. HA elkészült papírtörölközőre vagy szalvétára szedjük.
Tálaláskor megszórhatjuk sajttal.
Krumplis lángos,
mert szeretem :3
Hozzávalók:
20 dkg liszt;
1 kg burgonya
1 csomag élesztő
kb 2 dl tej
1 evőkanál cukor (instant élesztőnél elhagyható)
fél evőkanál só (meg egy kicsit a főzővízbe is)
olaj a sütéshez (nem kell olyan sok, 5-6 dl)
Elkészítés:
A burgonyákat alaposan megmossuk, fedő alatt puhára főzzük annyi vízben, hogy ellepje. A vízbe kiskanálnyi sót teszünk. Amikor annyira puha, hogy villával könnyen bele tudunk szúrni, hideg vízzel leöblítjük, picit állni is hagyjuk benne, és késsel lehúzzuk a héját. Egy villával vagy burgonyapasszírozóval összetörjük a hámozott főtt krumplinkat. A tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut, előkészítjük a lisztet, beletesszük az élesztőt, összedolgozzuk, majd a főtt krumplit és a sót is. Alaposan összegyúrjuk, majd fél órát kelesztjük. Felforrósítjuk az olajat, vizes kézzel kézfejnyi lángosocskákat gyúrunk-nyújtunk. Forgatva, hogy mindkét fele szép piros legyen, készre sütjük.
|