lia-fantasy
 
Hosszú idő után úgy döntöttem, hogy egy tető alá hozom a számtalan oldalt, amin jelen vagyok, hogy megkönnyítsem a magam munkáját, na meg egy kis bepillantást nyújtsak arról, hogy min dolgozom, amikor éppen nem azt teszem, amit korábban... Mivel sok-sok különböző projekttel küzdök párhuzamosan, ez az oldal lehetővé teszi, hogy nagyjából 80%-os pontossággal beszámoljak a tervekről és haladásról.
 
 
Névjegy

Név: Lia / Lia Felis 

Fő foglalkozás: író, excosplayer, hobbiszakács- és öltözéktervező, kalandmester.

Szülinap: Aug. 15.

Csillagjegy: oroszlán

Aszcendens: nyilas

Vércsoport: 0

 

 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Pacatár
 
Lángos
Ha nyár, akkor
 
Lángos :)
 
 
Lássuk az alapreceptet, amit nagyon könnyen el tud bárki készíteni.
 
Hozzávalók:
1 kg liszt (gluténmentes: fele rizs, fele kukoricaliszt, vagy használhatsz gluténmentes lisztet)
1 élesztő
1 dl tej
1 evőkanál cukor
víz (nekem kb fél liter kellett)
fél evőkanál só
olaj a kisütéshez (Bő olajban sül, edénytől függően ez negyed vagy fél liter is lehet. Az olajat használat után hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le, a tiszta része még egy ételhez használható.)
 
Elkészítés:
A tejet kissé megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut, előkészítjük a lisztet, a sót beleszórjuk (érdemes az edény falához, körben, mert kicsit meg tudja "ölni" az élesztőt). Az élesztőt és a megmaradt tejet a liszthez öntjük, összedolgozzuk, majd több lépésben hozzáadjuk a vizet. Közben folyamatosan dagasszuk a tésztát és ne legyen túl folyós! Az a jó, ha szépen összeáll, elválik a kezünktől és az edény falától is. Néhány perc alatt kész :) Egy órát pihentetjük, kelesztjük.
Egy magasabb falú edényben az olajat felforrósítjuk. Előkészítünk egy kisebb tál vizet. A tésztánkat átgyúrjuk és nedves kézzel formázzuk meg a lángosainkat. Az edény és a lángos méretétől függően egyet vagy többet is süthetünk egyszerre (kezdőknek a kb. tenyérnyi méretűeket ajánlom, mert könnyebb vele bánni). Amikor ez egyik fele elkészült, csipesszel vagy villával megfordítjuk és készre sütjük. Szalvétára vagy papírtörölközőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívjuk róla.
Tejföllel, sajttal, fokhagymával, bármivel finom (még lekvárral is XD).
 
Káposztás lángos

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 tojás
fél csomag élesztő
1 dl tej
fél evőkanál cukor
fél evőkanál só
1 nagy kefír
negyed (kis) káposzta (végeredményben kb 20 dkg reszelt káposztára lesz szükségünk)
só, bors a káposztához
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A káposzta felső leveleit leszedjük, ha tudjuk, a torzsát kivágjuk. Kis lyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk alaposan sóval. Kicsit várunk vele, míg levet ereszt, akkor alaposan kinyomkodjuk. Kevés olajon a káposztát megpirítjuk, borssal ízesítjük. Amikor piros, félretesszük. A tejet kissé megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut, előkészítjük a lisztet. Beletesszük az élesztőt és a visszamaradt tejet, a kefírt, a tojást és a sót. Összedolgozzuk és alaposan átdagasztjuk. Hagyjuk kelni kb. fél órán át.
Az olajat felforrósítjuk és előkészítünk egy tál vizet. A tésztát min. nyolc részre osztjuk (mennyi lángost szeretnénk), a káposztát ugyanannyi részre szedjük.
Veszünk egy adag tésztát, kissé szétnyújtjuk rátesszük a káposztát, félbehajtjuk és összedolgozzuk. Vizes kézzel dolgozzunk, akkor nem tapad rá a tészta. Forró olajban kisütjük, amikor az egyik fele kész, megfordítjuk.

Tejföllel, sajttal tálaljuk.

 

Kefíres lángos

 
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1,5 kis pohár kefír
2 tojás
fél evőkanál só
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 evőkanál cukor
olaj a sütéshez és a szaggatáshoz
 
Elkészítés:
A tejet megmelegítjük, a cukrot elkeverjük benne és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszet előkészítjük, maj beletesszük a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, a kefírt  és a sót. Összedolgozzuk, ha szükséges, egy kis kefírrel vagy vízzel tudjuk még könnyíteni. A tésztát három órán át pihentetjük.
A sütéshez felforrósítjuk az olajat. Egy nagyobb tálban vizet, egy kis edényben olajat készítünk ki. A tésztánkat olajos kanállalszaggatjuk és vizes kézzel nyújtjuk. Amikor egy egyik fele pirosra sült, megfordítjuk. HA elkészült papírtörölközőre vagy szalvétára szedjük.
Tálaláskor megszórhatjuk sajttal.
 
Krumplis lángos,

mert szeretem :3

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt;
1 kg burgonya
1 csomag élesztő
kb 2 dl tej
1 evőkanál cukor (instant élesztőnél elhagyható)
fél evőkanál só (meg egy kicsit a főzővízbe is)
olaj a sütéshez (nem kell olyan sok, 5-6 dl)

Elkészítés:

A burgonyákat alaposan megmossuk, fedő alatt puhára főzzük annyi vízben, hogy ellepje. A vízbe kiskanálnyi sót teszünk. Amikor annyira puha, hogy villával könnyen bele tudunk szúrni, hideg vízzel leöblítjük, picit állni is hagyjuk benne, és késsel lehúzzuk a héját. Egy villával vagy burgonyapasszírozóval összetörjük a hámozott főtt krumplinkat. A tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut, előkészítjük a lisztet, beletesszük az élesztőt, összedolgozzuk, majd a főtt krumplit és a sót is. Alaposan összegyúrjuk, majd fél órát kelesztjük.  Felforrósítjuk az olajat, vizes kézzel kézfejnyi lángosocskákat gyúrunk-nyújtunk. Forgatva, hogy mindkét fele szép piros legyen, készre sütjük.

 
 
 
Bejelentkezem

2021.03.04.

Hosszabb kihagyás után, csak visszatértem a gyökereimhez :)

A tavalyi év nehézkes volt, rendkívül mozgalmas, és egy percig sem unatkoztam. Eljött az idő, hogy felfedjem, mivel töltöttem el.

 
Szakácskönyvem

Tippek, trükkök, minden más

A - B - C

D -E - F

G - H - I

J - K - L

M - N - O - P

R - S - T

U - V - Z

 

 
Régi hobbik
 
D.I.Y. & BUJO
 

A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!