Tökfőzelék
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg gyalult tök (vagy legyaluljuk, leírom)
1 nagy fej vöröshagyma
só, pirospaprika, kapor
olaj, víz
1 kis doboz tejföl
2 evőkanál kukoricakeményítő
Elkészítés:
A tököt és a vöröshagymát megpucoljuk (Koleszosok! Van a fagyasztópultban gyalult tök, egyszer azt is meg lehet enni :D), a tököt gyaluljuk vagy reszeljük (kinek mije van, csak apró legyen).A tököt, ha nem gyalultan vesszük, le kell sózni és 1-2 órát állni hagyni. Ezután kinyomkodjuk a levét és kezdhetünk neki a főzelékkészítésnek. A vöröshagymát apróra felkockázzuk. A hagymát olajon üvegesre pirítjuk egy evőkanál sóval, majd ráteszünk egy kiskanál pirospaprikát, és alaposan elkeverjük a tökkel, majd annyi vízben, hogy éppen ellepje, fedő alatt majdnem készre főzzük. A tejfölt csomómentesen összekeverjük a keményítővel (lehet fehér liszt is, viszont az nem gluténmentes és jobban csomósodik), folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a habarásunkat és tovább keverve addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. A végén ízlés szerint kaporral ízesíthetjük.
Az országban járva, többfelé kóstoltam a tökfőzelék mindenféle formáját, mi otthon paprikával készítjük, de van ahol „fehér”, azaz nem tesznek bele paprikát, máshol a kapor a különbség. Érdemes többfélével kísérletezni, vagy csak időnként variálni.
|