Brokkoli krémleves
Hozzávalók:
30 dkg brokkoli
1 szép vöröshagyma
1-2 szem burgonya
2 dl főzőtejszín vagy tejföl
2 evőkanál kukoricakeményítő
só, bors
1 evőkanál margarin
1 liter zöldségalaplé (vagy 1 liter víz és 2-3 zöldségleveskocka)
Elkészítés:
A brokkolit megmossuk, virágokra szedjük és kevés sóval, annyi vízben, hogy ellepje, félkészre főzzük fedő alatt. A vöröshagymát, burgonyát megpucoljuk. A hagymát apróra kockázzuk, a krumplit, amilyen apróra tudjuk, olyanra daraboljuk. A margarint felolvasztjuk, beleteszünk 1-2 kiskanál sót, ½ kiskanál őrölt borsot, az apróra vágott krumplit megpirítjuk benne (1-2 perc), aztán hozzáadjuk a vöröshagymát és tovább pirítjuk, míg a hagyma kissé megfonnyad. Beletesszük a brokkolit és felöntjük a zöldségalaplével. Fedő alatt főzzük, míg a krumpli is megpuhul. Levesszük a lángról, turmixgépben simára turmixoljuk, vagy egy botmixerrel simára keverjük (nekem botmixerem van, az eredmény pont olyan). Ez után a tejszínt és a keményítőt csomómentesen elkeverjük, és folyamatos keverés mellett a leveshez öntjük. Keverve főzzük készre.
|