Gyümölcsös-joghurtos krémleves
Gyakorlatilag szinte minden idénygyümölcsből készíthető, ide értve a görög- és a sárgadinnyét is. Ha jó sűrűn szeretnénk, egy almát vagy banánt tegyünk bele. Nem nyomja el a többi gyümölcs ízét, de tartalmasabbá teszi a krémlevest.
Hozzávalók:
30 dkg gyümölcs (lehet vegyes is, hámozott/tisztított mennyiség fél kg.)
2 dl natúr joghurt
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál citromlé (ha nem teszünk bele citromot)
1 evőkanál margarin
1 liter víz
1-3 evőkanál cukor/édesítőszer (gyümölcstől függ, kezdjük kevesebbel és a sűrítés előtt kóstoljuk meg)
fahéj, szegfűszeg, vanília, ízlés szerint
Elkészítés:
A gyümölcsöt megmossuk, meghámozzuk/lecsepegtetjük. A vízben elkeverjük a cukrot, a citromlevet, fahéjat, szegfűszeget, vaníliát és beletesszük a gyümölcsöket, majd fedő alatt puhára főzzük. Levesszük a lángról, kivesszük a szegfűszeget és a nagyobb darabos ízesítőket, aztán turmixgépben simára turmixoljuk, vagy egy botmixerrel simára keverjük (nekem botmixerem van, az eredmény pont olyan). A joghurtot és a keményítőt csomómentesen elkeverjük, és folyamatos keverés mellett a leveshez öntjük. Keverve főzzük készre, majd hűtsük ki, akár picit fagyasszuk meg. Nyáron jéghidegen a legfinomabb J
|