Almás pite almában :D
Az eredeti, angol nyelvű receptet ITT találod :)
Viszonylag gyorsan kész, ezért is mertem nekiállni este 10kor tésztát keverni hozzá :D Nagyon finom lett a végeredmény - a szépségén még dolgozom, ha megvan, lesz kép is :D Én rizslisztből készítettem el, de sima fehérlisztet is használhatsz hozzá.
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg liszt
1 kiskanál cukor
½ kiskanál só
5 dkg margarin
2-3 evőkanál tej
Az almához:
2 db nagy alma alaposan megmosva
2 kiskanál cukor
½ kiskanál fahéj
olíva olaj
Elkészítés:
A lisztet, cukrot, sót összekeverjük, belekeverjük a margarint és kanalanként hozzáadjuk a tejet. Fontos, hogy a tészta szilárd maradjon, de álljon össze. Fóliába csomagoljuk és két órán át a hűtőben pihentetjük.
Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra. Az alma virágos „alját” levágjuk, a magházat és a húsát kivágjuk (lehet késsel és kanállal, de ideális célszerszám a karalábévájó). Az alma húsát összekeverjük a cukorral és fahéjjal, majd visszakanalazzuk a kivájt almába. Kanállal picit meg kell nyomkodni, de így is lesz valószínűleg, ami kimarad – az a szakács jutalma.
A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, csíkokra vágjuk és rácsként az almák tetejére tesszük. Megkenjük olíva olajjal a tetejét, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 30-40 percig sül, amíg a teteje szépen meg nem pirul.
A továbbfejlesztés a terveim szerint mézzel és vaníliával alakul majd...
|