Köles, az új felfedezésem.
Nem minden újdonsággal barátkozok meg elsőre, de ez nekem is nagyon bejött :)
Olcsó, kiadós, laktató, könnyű elkészíteni és a variációk száma végtelen!
Az általam készített kölest a helyi piacon vettem, egy zacskó 300 Ft, ebből két-két és fél ilyen adagot tudok elkészíteni.
Lássuk, hogyan dolgoztam.
1 bögre (2 dl) köles, kiválogatva - piacon vettet érdemes - kétszer-háromszor hideg vízzel alaposan átöblítjük.
Egy lábosba tesszük és 3 bögre vízzel elkezdjük főzni. A menete a rizshez hasonló, amikor elkezdenek puhulni és dagadni a szemek és felforrt a víz, lezárjuk a gázt és fedő alatt hagyjuk 15-20 percet puhulni. Ez alatt az idő alatt a maradék főzővizet is felveszi.
Én szándékosan nem tettem bele só sem, ez a mennyiség nekem öt adag! kölessel szolgált, amit kedvem szerint tálaltam sósan vagy édesen. Sajátos receptjeim többek között: köles bolognai szósszal és sajttal, köles tojással (tojásos rizs mintájára), köles gyümölcslekvárral.
További köleses receptek várhatóak, engem meggyőzött.
|