Rizs
avagy hogyan készül a tökéletes rizs?
Erről elég sok megoszló véleményt hallottam már, két alap verzió van, a "pörgős" rizs és a "tapadós" rizs. Ezen felül számos más főzési, elkészítési mód, pl. sushirizs, de maradjunk a kezdők két alapverziójánál.
Pergős rizst úgy tudunk készíteni, hogy a szemeket főzés előtt olajban megpirítjuk, így nem tapadnak össze. Tehát:
A rizst átnézzük (ha szükséges), leöblítjük hideg vízzel. Egy lábosban folyamatos keverés mellett 1-2 evőkanál étolajban megpirítjuk a szemeket, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel (azaz, ha 1 bögre rizst főzöl, 2 bögre víz kell bele). Fél kiskanál sóval ízesítjük (1 bögre esetén). Amikor a szemek megpuhultak, lezárjuk a gázt és leöntjük a maradék főzővizet róla.
Tapadós rizst főleg ázsiai jellegű, gombóc vagy rakott ételek készítésénél használunk – meg ott, ahol ezt szeretik, pl. az én konyhámban.
A rizst átnézzük (ha szükséges), leöblítjük hideg vízzel. Egy lábosba öntjük kétszeres mennyiségű vízzel (azaz, ha 1 bögre rizst főzöl, 2 bögre víz kell bele). Fél kiskanál sóval ízesítjük (1 bögre esetén). Amikor a szemek elkezdenek megduzzadni és a víz felforrt, elzárjuk a gázt és fedő alatt hagyjuk a szemeket készre puhulni, és felvenni a maradék vizet.
Ha nagyon fehér rizst szeretnénk készíteni, tegyünk a főzővízbe fél kiskanál citromlevet, vagy valódi citrom levéből 4-5 cseppet.
A barnarizs elkészítéséről ITT olvashatsz.
2016.06.15.
Curry-s rizs: A rizst lefedés előtt 2 kiskanál curry fűszerrel ízesítjük. Szép színe és egyedi íze lesz, ami feldobhatja az unalmassá váló diétákat :)
2017.06.09.
„Ízes” rizs: ezt Páromnak kreáltam, mert nehéz húsok mellé szívesebben készítek neki rizst, mint pl. tésztát. Úgy főzöm, mint a „tapadós rizst”, de só helyett zöldségleves-kockát teszek a főzővízbe.
Barnarizs
olyan, mint a jól megszokott fehér, de plusz előkészítést igényel.
Pergős rizst úgy tudunk készíteni, hogy a szemeket főzés előtt olajban megpirítjuk, így nem tapadnak össze. Tehát:
A rizst átnézzük (ha szükséges), leöblítjük hideg vízzel. Egy tálban 2-3 órát ázni hagyjuk. Egy lábosban folyamatos keverés mellett 1-2 evőkanál étolajban megpirítjuk a szemeket, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel (azaz, ha 1 bögre rizst főzöl, 2 bögre víz kell bele). Fél kiskanál sóval ízesítjük (1 bögre esetén). Amikor a szemek megpuhultak, lezárjuk a gázt és leöntjük a maradék főzővizet róla.
Tapadós rizst főleg ázsiai jellegű, gombóc vagy rakott ételek készítésénél használunk – meg ott, ahol ezt szeretik, pl. az én konyhámban.
A rizst átnézzük (ha szükséges), leöblítjük hideg vízzel. Egy tálban 2-3 órán át áztatjuk. Egy lábosba öntjük kétszeres mennyiségű vízzel (azaz, ha 1 bögre rizst főzöl, 2 bögre víz kell bele). Fél kiskanál sóval ízesítjük (1 bögre esetén). Amikor a szemek elkezdenek megduzzadni és a víz felforrt, elzárjuk a gázt és fedő alatt hagyjuk a szemeket készre puhulni, és felvenni a maradék vizet.
|