Tejberizs
Hozzávalók:
1 bögre rizs
1 bögre víz
1 bögre tej
ízlés szerint: cukor, vaníliás cukor
Elkészítés:
A rizst átnézzük (ha szükséges), leöblítjük hideg vízzel. Egy lábosba öntjük ugyanannyi vízzel és még egyszer annyi tejjel (azaz, ha 1 bögre rizst főzöl, 1 bögre víz és 1 bögre tej kell bele). Ízlés szerint cukorral édesíthetjük. Folyamatosan keverni kell! Amikor a szemek elkezdenek megduzzadni és a tejes víz felforrt, elzárjuk a gázt és keverés mellett a szemeket készre főzzük.
Tálalhatjuk hidegen vagy télvíz idején melegen is.
Tejberizs gyümölcslekvárral vagy dzsemmel: a főzés alatt nem feltétlenül kell extra cukrot tenni a rizshez, hiszen ezek alapból édesítettek. Viszont tehetünk bele egy csomag vaníliás cukrot. (Ugyanez a helyzet, ha cukrozott kakaóporral szórjuk meg.)
Tejberizs citrommal: Főzés közben ízlés szerint 1-2 kanál cukrot és egy csomag vaníliás cukrot teszünk a rizshez, miután felforrt, egy fél citrom levét és egy citrom reszelt héját. Tálaláskor megbolondíthatjuk 1-2 csepp citromlikőrrel is.
Tejberizs pudinggal: A tejbe egy csomag vaníliás pudingport keverünk 3 evőkanál cukorral. Fontos, hogy csomómentesen készítsük el.
|