Mézeskalács – családi recept
Hozzávalók:
0,5 kg méz
1 kg liszt
20 dkg cukor
10 dkg margarin
4 tojássárgája
1 evőkanál szódabikarbóna
FÉL dl tej
1 citrom reszelt héja
1 csomag Kotányi fűszerkeverék
Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral, margarinnal összekeverjük. Hozzáadjuk a mézet, citromhéjat, fűszereket, és alaposan elkeverjük. Belekeverjük a lisztbe a szódabikarbónát, összegyúrjuk a mézes masszával, közben hozzáadjuk a tejet (igen, ilyen kevés kell bele). Kicsit tovább kell gyúrni, mint a legtöbb tésztát, akár 15 perc is lehet, de ha nem lett túl sok a tej, szépen össze fog állni. Egy napra fóliába csomagolva hűtőbe tesszük. A sütőt 180°-ra előmelegítjük, a tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk lisztezett deszkán, formára szaggatjuk, zsírpapíron tesszük sütőbe. 10-15 perc alatt készre is sül, 6-7 tepsi süti lesz belőle.
Tipp: kukoricalisztből is finom lett J
|