Rizskoch
Nagyon egyszerű, az alap egy finom tejberizs.
Hozzávalók 4 főre:
2 dl rizs (bögrével szoktam mérni)
2 dl tej
2 dl víz
3 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojás
Elkészítés:
A tejet, vizet, cukrot és vaníliás cukrot összekeverjük, hozzá adjuk a leöblített rizst. Folyamatos keverés mellett félig puhára főzzük, majd levéve a tűzről, fedő alatt megvárjuk, míg a szemek megszívják magukat. Ahhoz, hogy tovább dolgozhassunk vele, meg kell várni, amíg kihűl. Melegítsük elő a sütőnket 150 fokra. Vegyünk elő egy magasabb falú tepsit – legutóbb a kenyérsütő formámban sütöttem ki, egy őzgerinc vagy hasonló megfelel, ehhez a mennyiséghez nem kell majd nagyon nagy – margarinozzuk-lisztezzük ki (én kukoricalisztet használtam hozzá). Ha kihűlt a rizs, a tojásokat válasszuk szét, a sárgákat keverjük össze a tejberizzsel, a fehérjéből pedig verjünk kemény habot. A tojáshabot egy fakanál segítségével óvatosan forgassuk bele a rizsünkbe, töltsük a masszát a tepsibe és 20-30 perc alatt – tűpróbát itt is érdemes csinálni – süssük aranyszínűre a sütinket.
Tálaljuk lekvárral vagy dzsemmel, de sima kakaóporral is nagyon finom.
|