Sült burgonya Skyrim módra
Időben elkészült a csodálatos hátizsákom, így elkezdtem gondolkodni azon, hogy milyen"autentikus" ételeket vihetnék magammal benne. Az alma mellett kézenfekvőnek tűnt ez az ötlet, mivel nem igényelt hűtést és dobozban jól szállítható - elfogyasztásához pedig egy villa is elég.
Hozzávalók:
4 szem kisebb burgonya/fő
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
4-5 evőkanál étolaj
fél dl víz (ha szükséges)
fűszerek: 1 kiskanál só, egy csipet kurkuma, fél kiskanál bazsalikom, fél kiskanál kakukkfű, egy csipet chilipehely.
Elkészítés:
A krumplikat nagyon alaposan megmossuk - héjában készül! - hosszában félbe vágjuk. Az olajat összekeverjük a fűszerekkel. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát hosszában felcsíkozzuk, majd egyszer félbe vágjuk (hosszúkás szeleteket kapunk), a fokhagymát finom szeletekre vágjuk. Egy nagy serpenyőt fogunk és a fűszeres olajban megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Ezután a vágott felével lefelé belefektetjük a burgonyákat a serpenyőbe és lefedjük. 10 perc után ellenőrizzük, hogy nehogy leégjen. Ha nem eresztett sok levet, egy kevés vizet tehetünk alá, hogy átfőjön. Ha a vágott fele szépen megpirul/sárgul, fordítsuk meg. Addig főzzük fedő alatt, amíg meg nem puhul. Szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen róla, ezután tálalható.
Mivel olajban sül, én friss zöldségekből készült salátát teszek mellé :)
|