Hortobágyi palacsinta
Már nagyon vágytam valami hasonlót enni és nem is volt olyan drága, vagy macerás, mint hittem – bár nálunk Párom sütötte a palacsintát, így közben volt időm a töltelékre. A receptet a neten találtam, de kipróbálás után néhány helyen „belenyúltam”, hogy valóban tökéletes és könnyen elkészíthető legyen, még vacsorára melegítve is.
Hozzávalók (4 főre):
Palacsintához:
20 dkg lisztkeverék (az új kedvencem rizs-, kukorica- és köleslisztből áll)
8 db tojás
2 ek margarin
4 dl tej
2 csipet só
olaj a kisütéshez
Töltelékhez:
2 ek napraforgó olaj
1 fej vöröshagyma
3 kávéskanál pirospaprika
3 gerezd fokhagyma
50 dkg darált hús (pulyka vagy sertés)
4 dl víz
2 db paprika
2 db paradicsom
2 kk majoranna
1 kk bors
2 kk ételízesítő
1 kis pohár tejföl
2 ek kukoricakeményítő
Sütéshez és tálaláshoz:
reszelt sajt (trappista is tökéletes)
tejföl
Elkészítés:
Palacsinta: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A margarint megolvasztjuk. A liszthez adjuk a tojássárgát, margarint, tejet, végül a tojáshabot. Simára kell keverni a tésztát – kezdőknek mondom, kézi habverő nagyon hasznos a konyhában. Fél-egy órát pihentetjük, majd kisütjük és félretesszük hűlni.
Töltelék: A vöröshagymát, paradicsomot, paprikát és fokhagymát előkészítjük: A vöröshagymát tisztítjuk és apróra kockázzuk, a paradicsomot vékony szeletekre, a paprikát csíkokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk – ha nincs fokhagymaprés, apróra darabolhatjuk. A vizet készítsük a kezünk ügyébe.
A hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd félrevesszük a lángról, beletesszük a pirospaprikát, fokhagymát, darált húst. Ha pulykával dolgozunk – ami kevésbé zsíros, azért esett rá a választásom – egy kevés vizet is öntsünk alá, de annyit, hogy meg tudjuk pirítani azért a húst. Vissza tesszük a tűzhelyre, megpirítjuk a húst, majd felöntjük a maradék vízzel, és a fűszerekkel, paradicsommal, paprikával összefőzzük fedő alatt. Időnként ne felejtsük el megkeverni. Amikor a husi és a zöldségek is szétfőttek már kissé, leszűrjük a pörköltet, a darabos részeit kézi mixerrel krémesre zúzzuk. Rátesszük a lé kb 2/3 részét, ezt visszatesszük a tűzhelyre. A tejfölt összekeverjük a keményítővel – legegyszerűbb a saját poharában és nem koszolunk el feleslegesen edényeket – majd belekeverjük a pörköltbe és besűrítjük.
Kicsit hagyjuk hűlni, forró ételt kézzel pakolászni nem olyan vicces. Ha a palacsinta és a töltelék is kihűlt, hogy tudunk már vele dolgozni, a palacsintákat megtöltjük - négybe hajtjuk vagy tekerjük, az házonként változik, készítettem már mindkét módon -, tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, majd 180 fokon összesütjük alul-felül sütéssel a legjobb, gyorsan megpirul a sajt, hiszen max 15 percre lesz szüksége a palacsintáknak.
Tejföllel tálaljuk.
|