Lecsó alaprecept
Hozzávalók 4 főre:
2 db vöröshagyma
3 db paradicsom
6 db TVpaprika
1 ek olívaolaj
1 kk cukor
1 kk só
(A képeken egy kisebb adagot készítettem el.)
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A paradicsomot és a paprikát alaposan megmossuk, a paradicsomot felkockázzuk vagy felszeleteljük, a paprikát ujjnyi szeletekre, majd kisebb darabokra vágjuk. Egy lábosban az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát a sóval. Ezt követően kerül bele a paprika. Fedő alatt, időnként megkeverve puhára főzzük. Legvégén kerül bele a paradicsom egy kevés cukorral – a cukor elveszi a paradicsom kesernyés mellékízét. Amikor az egész puhára főtt, megkóstoljuk – kellhet bele még egy kis só -, és tálalhatjuk is.
Változatosabb lehet, ha nem „egyszerű” lecsót főzünk:
Cukkinis lecsó
Hozzávalók:
2 db vöröshagyma
3 db paradicsom
6 db TVpaprika
1 pici cukkini
1 ek olaj
1 kk cukor
1 kk só
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A paradicsomot és a paprikát alaposan megmossuk, a paradicsomot felkockázzuk, a paprikát ujjnyi szeletekre, majd kisebb darabokra vágjuk. A cukkinit megmossuk, apróra kockázzuk. Egy lábosban az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát a sóval. Ezt követően kerül bele a cukkini, ha levet eresztett, a paprika is. Fedő alatt, időnként megkeverve puhára főzzük. Legvégén kerül bele a paradicsom egy kevés cukorral – a cukor elveszi a paradicsom kesernyés mellékízét. Amikor az egész puhára főtt, megkóstoljuk – kellhet bele még egy kis só -, és tálalhatjuk is.
Virslis lecsó
Hozzávalók:
2 db vöröshagyma
3 db paradicsom
6 db TVpaprika
2 pár virsli
1 ek olaj
1 kk cukor
1 kk só
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A paradicsomot és a paprikát alaposan megmossuk, a paradicsomot felkockázzuk, a paprikát ujjnyi szeletekre, majd kisebb darabokra vágjuk. A virslit felkarikázzuk. Egy lábosban az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát a sóval. Ezt követően kerül bele a paprika. Fedő alatt, időnként megkeverve puhára főzzük. Legvégén kerül bele a paradicsom egy kevés cukorral – a cukor elveszi a paradicsom kesernyés mellékízét - és a virslivel. Amikor az egész puhára főtt, megkóstoljuk – kellhet bele még egy kis só -, és tálalhatjuk is.
Lecsó kölessel
Hozzávalók:
2 db vöröshagyma
3 db paradicsom
6 db TVpaprika
1 bögre köles
1 ek olaj
1 kk cukor
1 kk só
víz
Elkészítés:
A kölest megfőzzük, közben előkészítjük a zöldségeket. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A paradicsomot és a paprikát alaposan megmossuk, a paradicsomot felkockázzuk, a paprikát ujjnyi szeletekre, majd kisebb darabokra vágjuk. Egy lábosban az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát a sóval. Ezt követően kerül bele a paprika. Fedő alatt, időnként megkeverve puhára főzzük. Legvégén kerül bele a paradicsom egy kevés cukorral – a cukor elveszi a paradicsom kesernyés mellékízét. Amikor az egész puhára főtt, belekeverjük a kölest, megkóstoljuk – kellhet bele még egy kis só -, és tálalhatjuk is.
Tojásos lecsó
Hozzávalók:
2 db vöröshagyma
3 db paradicsom
6 db TVpaprika
3 db tojás
1 ek olaj
1 kk cukor
1 kk só
(A képeken egy kisebb adagot készítettem el!)
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A paradicsomot és a paprikát alaposan megmossuk, a paradicsomot felkockázzuk, a paprikát ujjnyi szeletekre, majd kisebb darabokra vágjuk. Egy lábosban az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát a sóval. Ezt követően kerül bele a paprika. Fedő alatt, időnként megkeverve puhára főzzük. Ekkor kerül bele a paradicsom egy kevés cukorral – a cukor elveszi a paradicsom kesernyés mellékízét. Egy edényben elkeverjük a tojásokat és ráöntjük a lecsóra. Innentől kezdve folyamatosan keverve főzzük tovább, míg a tojás meg nem fő. Amikor az egész puha, megkóstoljuk – kellhet bele még egy kis só -, és tálalhatjuk is.
Rizses lecsó
Hozzávalók:
2 db vöröshagyma
3 db paradicsom
6 db TVpaprika
1 bögre - 1 tasak - rizs
1 ek olaj
1 kk cukor
1 kk só
víz
Elkészítés:
A rizst megfőzzük, közben előkészítjük a zöldségeket. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A paradicsomot és a paprikát alaposan megmossuk, a paradicsomot felkockázzuk, a paprikát ujjnyi szeletekre, majd kisebb darabokra vágjuk. Egy lábosban az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát a sóval. Ezt követően kerül bele a paprika. Fedő alatt, időnként megkeverve puhára főzzük. Legvégén kerül bele a paradicsom egy kevés cukorral – a cukor elveszi a paradicsom kesernyés mellékízét. Mikor elkezd forrni, belekeverjük a rizst. Ha az egész puhára főtt, megkóstoljuk – kellhet bele még egy kis só -, és tálalhatjuk is.
|