Töltött uborka
Kaptunk finom uborkákat párom nagyszüleitől. Háztáji, szeretettel nevelt, szépen gondozott és akkorák, mint egy cukkini. Majdnem megkérdeztem, hogy nincs-e valamilyen titkos nukleáris kutatólabor a környéken, mert én egyből óriás napraforgókat és ninja teknőcöket kezdtem el vizionálni.
Salátának – mármint uborkasalátának – annyira nem kelendő nálunk, így esett a választásom a töltött uborkás receptre, amit évekkel ez előtt kaptam egy munkatársamtól. Persze a szuper fittness recept igényelt némi átdolgozást, hogy tálalható legyen (párom számára is). Így született meg ez a finom uborkás recept, ami bennünket leginkább egy görög salátára emlékeztetett, persze csak nagyon messziről.
Hozzávalók:
2 nagy uborka
2 paprika
3-4 paradicsom
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
25 dkg túró
natúr krémsajt (ilyen piciből kettő kell ^^)
só, bors
Elkészítés:
A túrót összetörjük (szitán áttörni, vagy egy villával alaposan átnyomkodni) és a sajtkrémmel összekeverjük. A paradicsomot, paprikát, vöröshagymát és fokhagymát összeaprítjuk (minél kisebb annál jobb), beletesszük a túrós krémbe. Az uborkákat megpucoljuk, az egyik felén (későbbi tetején) egyenesre vágjuk, majd kivájjuk. Én karalábévájót használtam (képen), de egy kanál, vagy óvatos késes munka is hasonló eredményt hozhat. Az így kapott uborka nyesedéket apróra vágva a túróhoz adjuk. Összekeverjük a krémet, sóval és feketeborssal ízesítjük.
Tálalásig az uborkát és a krémet külön, hűtőben tároljuk.
Reggelire és vacsorára pirítóssal tálalhatjuk, de egy sült hús – burgonya főétel kiegészítőjeként is tökéletes.
Tippek:
Tehéntúró helyett használhatunk juhtúrót is.
Kígyóuborkából 5-6 centis darabokat vágva, apró töltött uborkákat készíthetünk.
A salátába darabolhatunk félkemény sajtot is.
|