Töltött burgonyalepény
Párom lepett meg a recepttel, megkért, hogy készítsem el neki vacsorára. Még sosem főztem olasz videóról, de egyszer mindent el kell kezdeni :)
Tényleg olyan gyorsan kész, mint amilyen gyorsan elfogy :)
Hozzávalók:
fél kg burgonya
1 evőkanál só
1 kávéskanál őrölt feketebors
1-2 tojás (kukoricaliszthez kettő, búzaliszthez egy is elég)
6 evőkanál liszt (lásd eggyel feljebb)
2 evőkanál olaj
Töltelék (választható):
sajt (lehet egy része vagy az egész füstölt, vagy amit szeretsz)
parizer, szalámi szalonna, sonka
vöröshagyma
apróra vágott paradicsom pl.
Elkészítés:
A burgonyát alaposan megmossuk és sós vízben, fedő alatt puhára főzzük. Közben a tölteléket előkészítjük (nálunk kb. egy-egy bögrényi került bele parizerből, sajtból és vöröshagymából is), lereszeljük, vagy apróra vágjuk. A burgonyákat leöblítjük hideg vízzel és lehúzzuk a héját. Burgonyatörővel alaposan áttörjük, hozzáadjuk a tojást, 3-4 evőkanál lisztet, sót, borsot. Elkezdjük összegyúrni a tésztát, mikor felvette a lisztet, még adunk hozzá, amíg egy viszonylag kemény tésztát nem kapunk.
A serpenyőben felmelegítünk egy evőkanál olajat, a tésztánk felét VIZES KÉZZEL széthúzva, mint a lángost, beleigazítjuk a serpenyőbe. Szintén vízbe mártott, vagy olajjal bekent spatulával tudunk még rajta formálni, egyelőre elég, ha az alját kitölti a tészta. Kb. 2 centis szélét hagyva, eloszlatjuk a töltelékeket a tésztán, majd, szintén vizes kézzel, rásimítjuk a tészta másik felét. A két oldalt spatulával összeigazítjuk, most kapja meg a végleges formáját. Az egyik felét szép pirosra sütjük, majd egy kerámiatányérra kifordítjuk. A serpenyőt most megkenjük a maradék olajjal, és a másik felét is szép pirosra sütjük. Hidegen könnyebben szeletelhető, de csak melegen igazán finom, viszont jól viseli a szállítást is :)
|