Sajtos-tejfölös pulyka
Az eredeti receptet még nyár elején találtam, de amint elkezdtem az elkészítést, máris belenyúltam. Ilyen a természetem :D A végeredmény két tepsinyi, hatalmas mennyiségű, és nagyon finom husi lett, sütéssel együtt egy óra alatt elkészült. Rizzsel tálaltam.
Hozzávalók:
85 dkg pulykamell (ekkora csomagot kaptam az üzletben)
5 evőkanál kukoricaliszt
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál fokhagymapor (hónapok óta nem kaptam használható fokhagymát)
só, bors
1 db vöröshagyma
fél liter tejföl (majdnem fél vödör)
30 dkg sajt (trappista, edami)
Elkészítés:
A pulykamellet hideg vízzel alaposan megmossuk, max fél centis szeletekre vágjuk. A szeleteket megszórjuk sóval és borssal. A lisztet, pirospaprikát, fokhagymaport összekeverjük, beleforgatjuk a húst, egymás mellé fektetjük egy tepsibe. A vöröshagymát megtisztítjuk, egyszer félbe, majd vékony szeletekre vágjuk és a hús tetejére tesszük. Hogy a tejföl ne kapjon le, a husik közötti hézagokba szórunk a maradék fűszeres lisztből (hasznos lépés, ne hagyjuk ki). Alaposan elkeverjük a tejfölt, kanalanként a hagymás hús tetejére tesszük, kicsit elsimítjuk, hogy befedje. Alaposan megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokos sütőben 30-40 perc alatt kész, én 25 percig sütöttem csak alulsütéssel, majd alul-felülre váltottam és 5-6 perc alatt rápirítottam a sajtot. Mielőtt a sajt pirításához látunk, szurkáljuk meg a húst, hogy átsült-e.
Nagyon jól csomagolható, szállítható ebédnekvaló :)
|