Almakompót Lia módra
A mekis almáspite tölteléket domesztikáltam jó néhány évvel ez előtt – amikor megjelent a kínálatukban az édesség.
Hozzávalók:
személyenként kb. két darab alma
két csomag vaníliás cukor vagy vaníliarúd kikapart belseje
egy csapott evőkanál fahéj
két dl víz (éppen ellepje)
cukor - ízlés szerint, ha az alma annyira nem édes, de azt a végén tegyük bele, kóstolás után
néhány csepp citromlé – ízlés szerint, a fahéjtól így is – úgyis barna színe lesz
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházat és felkockázzuk, fél-egycentis kockákra (minél kisebb, annál gyorsabban fő puhára). Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a fahéjat, ráöntjük a vizet és elkeverjük. Fedő alatt puhára főzzük, időnként megkeverjük. Nálam ez 15-20 perc volt közepes lángon. Amikor puha, levesszük a fedőt és keverve elfőzzük a víz nagyobb részét, amíg egy sűrű szirupot nem kapunk.
Tálalhatjuk daráltkeksszel, babapiskótával, háztartási keksszel, én a gluténmentes verzióban a toast kenyeremet sodrófával kilapítottam és arra tettem rá, nagyon finom volt :) Természetesen almáspitébe is lehet tölteni, de az oolyan unalmas XD
|