Brokkolis csirke csőben sütve
A világ egyik legegyszerűbb receptje következik, kezdőknek is bátran ajánlom bevetésre.
Hozzávalók:
fél kg csirkemell, szépen felszeletelve
fél kg brokkoli (teljesen jó a gyorsfagyasztott)
5 dl főzőtejszín
2 tojás
2 evőkanál kukoricakeményítő
20 dkg sajt reszelve (lehet füstölt, de ha nem, az is tökéletes)
só, bors, ízlés szerint
sütőmargarin a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
A sütőnket előmelegítjük 180 °C-ra, és egy magas falú tepsit kikenünk margarinnal. A csirkemellet, ha még nincs előkészítve, hideg vízben megmossuk és kb. fél centis szeletekre vágjuk. Én mindkét oldalát egy picit megsóztam, mielőtt beletettem a tepsibe. A csirkemell szeleteket egymás mellé fektetjük (az én tepsim egy számmal nagyobb a kelleténél, de ilyenkor sem kell kétségbe esni). Megpakoljuk a brokkoli rózsákkal. Elkészítjük a tejszínes szószt – ugyan nem a hagyományos, csőben sütős besamel, de eddig ez a leggyorsabb ilyen csőben sütős megoldásom -, a tejszínhez adjuk a tojásokat, a keményítőt, sót és borsot (2 kávéskanál és egy kávéskanál került bele) és alaposan összekeverjük. Lereszeljük a sajtot, én a sajt kb. felét is belekevertem. A tejszínes masszát szépen elegyengetjük a brokkoli tetején – ha nem megy könnyen, kanalanként is lehet. Végül megszórjuk a maradék sajttal.
A sütőt visszavesszük 150 °C-ra, csak alul sütésre, így sütjük a húst 30 percig. Majd visszavesszük a hőfokot 180 °C-ra, és még 20 percig sül. Én hagytam a meleg sütőben lehűlni, a hús miatt.
Rizzsel tálaltam.
:)
|