Pie burgonyatetővel
Hasonlót már ettek a fiúk a Krak’n Townban a körúton, most én is próbáltam elkészíteni ezt a verziót. Nehezítésként egy olyan fűszerkeveréket írt a recept, amit nálunk nem tudtam beszerezni, lehet, már nem is forgalmazzák – gyártó oldalán sem találtam. Szerencsére Dorka barátnőm Angliában él, és fel tudott világosítani az általános fűszerezésről – kiderült, hogy nem nagyon kell aggódni rajta.
Hozzávalók (4 adaghoz):
fél kg hús – eredetileg marha, de én sertéshússal készítettem, szerintem még a pulykát is elbírja
1 gerezd fokhagyma
4 fej vöröshagyma
2 nagy sárgarépa
4 marék fagyasztott borsó – ne konzerv, használj mirelitet!
só, bors ízlés szerint
burgonyapüré 1 kg burgonyából (recept ITT)
2 marék reszelt cheddar sajt
kevés pirospaprika a tetejét megszórni
Elkészítés:
Falatnyi kockákra vágjuk a húst, megtisztítjuk a fokhagymát, vöröshagymát, sárgarépát. A vöröshagymát apróra kockázzuk, a sárgarépát vékonyan felkarikázzuk. Egy nagy serpenyőben vagy wokban megpirítjuk a húst. Félretesszük, a visszamaradó zsíron megpirítjuk a hagymát, fokhagymát és sárgarépát. Utána hozzáadjuk a fagyott borsót, kb. három percig pirítjuk, míg a borsó felenged. Összekeverjük a húst és a zöldségeket. Elkészítjük a burgonyapürét: a kockára vágott burgonyát megfőzzük, összetörjük, tejjel és vajjal összekeverjük. A zöldséges húst hőálló tálakba szedjük – hagyományosan serpenyőkben sütik, nekem IKEÁs „kő” tálaim vannak, de túlélték a sütést – lefedjük a burgonyapürével, megszórjuk a reszelt cheddar sajttal és egy kevés pirospaprikával. 160°C-on 15 percig sütjük, majd 10 percig pihentetjük a tálalás előtt.
Tipp:
Mivel én a partin szolgáltam fel a pie-t, a zöldséges húst és a burgonyapürét elkészítettem előző nap és a hűtőben éjszakázott. Másnap csak a tálakba szedtem, betakartam a burgonyapürével/sajttal és ment a sütőbe. Ami nem fogyott el azonnal, mikróban két-három perc alatt újra átmelegedett. Viszont a sütést ne hagyd ki, mert a hús nem biztos, hogy tökéletesre sül a pirításkor!
|