Skyrim almáspite
Egy nagyon egyszerű és viszonylag könnyen elkészíthető almáspite recept kezdőknek és haladóknak ;) Nem bonyolult, csak sokat használjuk a konyhai időzítőt. A kidolgozásban igyekeztem a videojáték világának a szintjére középkoriasítani a receptet, de nem is szaporítom tovább a szót.
Hozzávalók (kb. 28 cm-es piteformához, az enyém nagyobb, így dupláztam!):
25 dkg liszt (gluténmentes lisztkeveréket használtam)
15 dkg hideg vaj (ez nem olvad ki sütés közben és nem csöpög le a sütőbe, mint a margarin)
4 dkg cukor vagy mgfelelő mennyiségű helyettesítő
fél dl hideg víz
2-3 db alma
5 dkg cukor
1 teáskanál fahéj
½ citrom leve
1 db tojás (elhagyható, de ajánlott, hogy ne hulljon szét a töltelék később)
1-2 csepp vanília aroma (elhagyható)
Elkészítés:
A vajat összekeverjük a 40 g cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a vizet és egy keményebb tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva fél órára hűtőbe tesszük.
Közben előkészítjük az almát: megmossuk, meghámozzuk, kivesszük a magházat és vékony szeletekre vágjuk. (Skyrimben találtam elég sok pengét, de reszelőt nem ;) ) Hozzákeverjük az 5 dkg cukrot, a fahéjat és a citrom levét. További felhasználásig ez is mehet a hűtőbe.
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
Amikor lejár a fél óra a tésztának, elővesszük a pitesütő formát, és belesimítjuk a tészta 2/3 részét (gulténmentes tésztát készítettem, esélyem sem volt deszkán nyújtani a szakadós tésztát, de kézzel is szépen el lehet dolgozni egyébként). A tésztát lefedjük alufóliával és valamilyen sütésálló nehezéket teszünk rá (nekem a kapcsos tortaformám alja pont méretes erre). 10 percig sütjük nehezékkel, majd levesszük a nehezéket és az alufóliát és 10 percig tovább sütjük.
Közben előkészítjük a tölteléket: az almához hozzáadunk egy tojást, egy-két csepp vanília aromát, esetleg ha nem elég édes az alma önmagában, ízlés szerint egy kis cukrot (de inkább ne), és alaposan összekeverjük.
A sült tésztára rátesszük az almát – levével, tojással, mindennel együtt. A tetejére a maradék tésztából csíkokat tehetünk – én kézzel formáztam meg, a tésztából hosszú hengereket formáztam, ezeket simítottam rá az almára. A maradék tésztát a hűtőben tároljuk, hidegen könnyebb vele dolgozni.
Végül levesszük a hőfokot 150 °C-ra és kb. 40 percig sütjük. Akkor jó, ha a tetején a tészta megsült, a töltelék is összeállt.
Kivesszük a sütőből és próbáljuk meg kivárni, míg ehetőre hűl, mielőtt nekiesünk :D
|