Sajtkrémleves
Azt hiszem elkészítettem a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb sajtkrémlevesét.
Hozzávalók (4 főre):
6 db közepes méretű burgonya
20 dkg tarpista vagy más félkemény sajt
1 doboz (1,5 dl) főzőtejszín
10-15 dkg füstölt sajt
1 liter víz
só, ételízesítő (helyettesítő: zöldségleveskocka)
petrezselyemzöld, ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, lemossuk, apróra daraboljuk. Annyi vízzel, ami ellepi, feltesszük fedő alatt főni. Sóval vagy ételízesítővel ízesítjük. Amikor megpuhul a burgonya, levesszük a tűzhelyről, hagyjuk picit hűni, botmixerrel/turmixgéppel/villával összetörjük a burgonyát. Lereszeljük a trapista sajtot, összekeverjük a burgonyával, felöntjük a maradék vízzel, beletesszük a levesbe a petrezselyemzöldet (akár egy evőanál is mehet bele), addig főzzük, míg a sajt teljesen elolvad. Belekeverjük a tejszínt is, felforraljuk. Lereszeljük a füstölt sajtot. Levesszük a lángot, hozzákeverjük a füstölt sajtot (én itt már el is zártam a lángot, csak fedő alatt hagytam néhány percig olvadni a sajtot).
Tálalhatod tányérban vagy csészében. Rendkívül laktató, mindenképp melegen ajánlom :)
|